Uz poticajnu okolinu za razvoj inovacija do energetske efikasnosti

Organizirali smo predstavljanje međunarodnog projekta DANUBE ENERGY + čiji je glavni cilj stvaranje poticajne okoline za mlade koji kreiraju promjene u području energetske efikasnosti te pružanje podrške u razvoju visokotehnoloških tvrtki u dunavskoj regiji.

U svrhu zajedničkog mapiranja prilika, potreba i izazova u razvoju programa koji podupiru poduzetničke ideje, voditelj projekta DANUBE ENERGY + u Hrvatskoj Invento Capital Partners (OPTIMIZACIJA) okupio je ključne dionike iz akademskog, gospodarskog i javnog sektora. Prvi sastanak se održao 18. prosinca u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Nakon poticajnih uvodnih riječi Dalibora Marijanovića, direktora Optimizacije, Ivana Čuljak, voditeljica projekta je predstavila planirane aktivnosti i partnere na projektu. Tijekom sastanka smo imali priliku čuti više o trendovima i aktualnim izazovima u energetskom sektoru. U raspravi su sudjelovali dionici s iskustvom u radu sa studentima, gospodarstvenicima, te oni koji su već do sada uspješno proveli projekte koji unapređuju implementaciju inovativnih rješenja u energetski sektor. Kvaliteti rasprave tako su doprinijeli redom: Maja Pokrovac, direktorica Udruženja Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIE), Iva Gospodnetić, voditeljica FER-ov studentskog startup incubatora (SPOCK), Marko Helfrih, pomoćnik direktora Zagrebačkog inovacijskog centra te Alessia Pozzi, voditeljica Fonda UKF – Jedinstvo uz pomoć znanja. Posebno je bilo zanimljivo čuti poduzetnike koji uspješno povezuju akademska iskustva i uvode ih u svoje poslovanje te time bilježe rast na globalnom tržištu. To su tvrtke Centar za razvoj održivih tehnologija – CROTEH d.o.o. koja u suradnji s partnerima trenutno razvija tehnologiju proizvodnje bioplina iz teško razgradivih otpadnih materijala u industriji piva i tvrtka Creative Fields d.o.o. koja razvija alate za jednostavniju pripremu simulacija tokova fluida.

Tijekom rasprave naglašen je ograničavajući faktor postojećih zakona vezenih uz implementaciju kapitalnih projekata u području obnovljivih izvora energije. Ulaganja u istraživanje i razvoj su zanemariva obzirom da nedostaje potražnje iz industrije. Inovativne tvrtke koje su sudjelovale na današnjem sastanku većinu svojih rješenja plasiraju na međunarodno tržište. Zaključak je da su inovacije iz sektora energetike globalno prepoznate kao pokretač gospodarstva te da Hrvatska sa ljudskim kapacitetima, iskustvom i prirodnim bogatstvima ima neizmjeran potencijal razvoja u tom segmentu. Projekt Danube Energy+ ima za cilj u naredne tri godine uključiti mlade da s inovativnim i kreativnim poslovnim rješenjima doprinesu stvaranju preduvjeta za brži rast i razvoj ovog sektora.

Danube Energy+ ukupne vrijednosti preko 1,8 MIL EURA je odobren za financiranje sredstvima Europske Unije kroz Interreg Danube Transnational Programme te okuplja 16 organizacija iz 9 europskih država: Njemačke, Bugarske, Slovačke, Slovenije, Češke, Ruminjske, Srbije, Ukrajine i Hrvatske. Hrvatski partner je Optimizacija (Inveto Capital Partners) a pridruženi partner Zagrebački inovacijski centar (ZICER).

Više informacija o projektu možete pronaći na poveznici