Urbana mobilnost postaje sve popularnija tema za raspravu

Urbana mobilnost

Invento Capital Partner je kao EIT RIS Hub Urban Mobility pozvan na sudjelovanje na aktualnim događanjima te tematike u Hrvatskoj.

Prvenstveno je bilo zadovoljstvo biti među 50 predstavnika iz sektora mobilnosti koji su se okupili  19. svibnja u Zagrebu na manifestaciji “Nova era prometa”. Samo neki od predavača bili su Maja BAKRAN MARCICH ( Europska komisija, Glavna uprava za mobilnost i promet, Bruxelles), Tin KOREN (Hrvatska nacionalna udruga za e-mobilnost ‘Strujni krug’), izv. prof. dr. sc. Tomislav CAPUDER ( FER, Zagreb), Vjekoslav Slavko MAJETIĆ ( DOK-ING d.o.o.), mr. sc. Duško STAJIĆ, dipl. ing. (SDEWES Centre) i Antun Pfeifer, mag. ing. mech. (Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb), Zvonimir PERKO, mag. ing. el., MBA, (Regionalna energetska agencija Sjever, Koprivnica)i Dunja MAZZOCCO DRVAR, dipl. ing., (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja).

Ivana Čuljak iz Invento Capital Partners je kao predstavnica EIT Urban Mobility HUB-a govorila na temu Financijski instrumenti I podrška u razvoju inovacija u području mobilnosti. Predstavljeni su programi ulaganja u urbanu mobilnost, primjeri međunarodnih kolaborativnih projekata u području mobilnosti te mogućnosti za hrvatske poduzetnike, industriju i istraživačko-razvojne institucije koje rade na razvoju inovativnih rješenja za gradove. Sa zadaćom da informiramo publiku  o EIT Urban Mobility Hubu koji u  Hrvatskoj provodi brojne aktivnosti za potporu razvoju inovacija te je lokalna kontaktna točka Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) za urbanu mobilnost.

Do 20.lipnja možete pogledati video izlaganja Ivane Čuljak na Nova Era Prometa.

Možemo zaključiti da problemi u području urbane mobilnosti postaje sve popularnija tema za raspravu u Hrvatskoj, a time i mogućnosti koje EIT Urban Mobility pruža svojim pozivima prema poduzetnicima i lokalnim vlastima postaju zanimljive teme za raspravu stručnjaka. Dokaz tome je i stručni seminar „Spremni za budućnost: razvoj i izazovi e-mobilnosti u Hrvatskoj” koji se održao 2. lipnja 2022. u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Među strategijama i temama poput utjecaja primjene razvoja e-mobilnosti na elektroenergetski sustav, big data modeliranje ponašanja i navike potrošača (vozača) na infrastrukturi punionica, povećanje udjela obnovljivih izvora elektične energije, regulacija punjenja elektičnih vozila, Ivana Čuljak iz Invento Capital Partnersa je sudionicima predstavila programe ulaganja u urbanu mobilnost te navela primjere međunarodnih kolaborativnih projekata u području mobilnosti te mogućnosti za hrvatske poduzetnike, industrije i istraživačko-razvojnih institucija koje rade na razvoju inovativnih rješenja za gradove.

S obzirom na to da su ovom seminaru prisustvovali stručnjaci iz akademske zajednice, ovo je bila izvrsna prilika da se uz EIT Urban Mobility općenito predstavi EIT Urban Mobility Academy i Prvi poziv za RIS edukaciju za Poslovni plan 2023.-2025., otvoren za prijave do 28. lipnja 2022.