PowerUp! – imamo hrvatske finaliste za najveće europsko natjecanje za startupove iz područja održivog razvoja i energetike

U tijeku je četvrto izdanje PoweUp! natjecanja za startupove iz srednje i istočne Europe, koje InnoEnergy organizira sa HUB-ovima u 24 zemlje. Hrvatski partner natjecanja je Invento Capital Partners koji 7. svibnja u Zagrebu za hrvatske natjecatelje organizira državno finale te im otvara direktan put do europskih investitora.

Riječ je o najvećem međunarodnom natjecanju za startupove s inovacijama iz područja održivog razvoja, energetike, mobilnosti, cyber sigurnost te rješenjima za pametne gradove, podržanom od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju.

Na ovogodišnje izdanje natjecanja prijavilo se 300 timova na europskom nivou, dok u Hrvatskoj imamo 9 finalista s iznimno inovativnim i zanimljivim projektima koji nude nova rješenja u energetici, mobilnosti i cleantechu.

Za predstavnike hrvatskih timova je 25. i 26. travnja organiziran Power Up Bootcamp u Zagrebu, gdje su dobili priliku sudjelovati u programu edukacije i mentoriranja za razvoj svojih poslovnih ideja te se ujedno pripremiti za državno finale koje će se održati u ponedjeljak, 7. svibnja, u Matis Apsolut Loungeu.  Tijekom Bootcampa, stručnjaci poput Nenada Buljana i Petera Brunera, su timovima održali edukaciju o razradi i unaprijeđenju poslovnog modela te ih trenirali za što bolje predstavljanje projekta pred peteročlanim stručnim žirijem. Osim toga, Osim toga, održano je i predavanje o intelektualnom vlasništvu (by Vukmir&Associates) a dr.sc. Drazen Lončar voditelja zavoda za energetiku  i okoliš i profesor s FSBa je natjecateljima dao korisne stručne savjete vazne za razvoj proizvoda.

Tim čiju ideju stručni žiri na finalnom natjecanju u Zagrebu ocijeni najboljom, bit će pozvan na međunarodno finale koje se 19. lipnja održava u Pragu. Tamo ima priliku natjecati se za vrijedne novčane nagrade od 30.000, 10.000 i 5.000 eura, dok će najboljem projektu biti ponuđeno  dodatno ulaganja od 150.000 eura i ulazak u prestižni EIT InnoEnergy Highway® akcelerator.

Invento Capital Partners je osigurao dodatne vrijedne nagrade za hrvatske natjecatelje, pa tako drugo mjesto na državnom natjecanju u Zagrebu osigurava odlazak na veliko europsko okupljanje tvrtki i investitora iz energetskog sektora – The Business Booster, koji se ove godine održava u listopadu u Copenhagenu. Trećeplasirani će biti pozvan na Voogle konferenciju koja se 17. svibnja održava Varaždinu, gdje se natječe za nagradu u iznosu od 10.000 eura.

Članovi ovogodišnjeg žirija su Michał Bajda, predstavnik InnoEnergya, Predrag Vranić, poslovni savjetnik, Vedran Blagus, menadžer za investicije u South Central Ventures, Nina Antičić, direktorica Centra za transfer tehnologije i Nenad Bakić, istaknuti hrvatski investitor i poduzetnik.

Više informacija o natjecanju pronaći ćete na sljedećim linkovima:
powerup.innoenergy.com/croatia

facebook.com/events/

Svi zainteresirani koji žele prisustvovati predstavljanju ovogodišnjih projekata na državnom finalu 7. svibnja 2018. godine, mogu se prijaviti na sljedećem linku.

Hrvatski startup timovi čiji projekti sudjeluju na ovogodišnjem izdanju PowerUp natjecanja

TransferHero omogućava dijeljene i održive transfere sa zračnih luka, pri čemu se iskorištava neiskorišteni potencijal ekonomije dijeljenja na zračnim lukama te se time potpuno nadoknađuju emisije ugljičnog dioksida nastale letom putnika, kroz investiranje dijela prihoda u lokalnu reforestaciju.

Mobile Vehicle Technology razvio je jedinstvenu IoT platformu pod imenom IoTaaP. Ova platforma krajnjim klijentima omogućava jednostavno korištenje IoT tehnologija u postojećim i novim sustavima uz jednostavnu konfiguraciju putem web aplikacije, bez potrebe za znanjem o obradi i analizi podataka. Platforma uključuje hardverske module koji osiguravaju vezu cloud-a, strojnog učenja i umjetne inteligencije s vanjskim svijetom.

Vollo nudi pametna rješenja za međugradski prijevoz i sa svojim setom alata prijevoznicima omogućava da optimiziraju svoje operacije i povećaju prodaju karata, dok s druge strane putnicima pruža jednostavno korisničko iskustvo pri online kupovini karata i time podiže standard putovanja.

ENNY je moderna platforma koja nadzire i kontrolira potrošnju električne energije za kućanstva i poslovne subjekte. Platforma pruža uslugu preko koje je moguće kontolirati električne uređaje, kreirati notifikacije ovisno o zadanim parametrima te nadzirati sustav u realnom vremenu.

WePark je Airbnb za parkirna mjesta. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja nudi mogućnost uvida u slobodna parkirna mjesta u realnom vremenu, rezervaciju parkirnog mjesta i naplate po minuti, a za sada se možete besplatno isprobati na dvije lokacije u Zagrebu.

RIGPRO je softverska platforma koja omogućava planiranje i provedbu karotažnih mjerenja u naftnim, plinskim i geotermalnim bušotinama. RIGPRO omogućuje praćenje aktivnosti u realnom vremenu, unapređuje kvalitetu prikupljenih podataka i omogućava naprednu statističku analizu operativne efikasnosti.

Me.mum je mobilna aplikacija i uređaj koji određuje plodne dane kod žena analizirajući slinu. Čak i kad se donese najvažnija životna odluka za trudnoću do nje nije uvijek lako doći. Današnji način života uveliko otežava određivanje plodnih dana, a Me.mum je jednostavno i praktično riješenje za određivanje ovulacije.

Visiobike je startup koji razvija, proizvodi i prodaje električne bicikle i baterijske pakete. VisioBattery je novi proizvod koji predstavlja revoluciju na tržištu baterijskih paketa za električne bicikle.

AdvEne razvija rješenja za povećanje energetske učinkovitosti i samoodrživosti domaćinstava i tvrtki. AdvEne je našao jeftin i efikasan način rješavanja problema trošenja električne energije i zagađivanja okoliša od strane uređaja koji se ne koriste, no svejedno su uključeni u utičnicu.