PowerUp – 30.000 eura nagrade startupu koji omogućava dulja putovanja električnim vozilima

Zubax Robotix iz Estonije pobjednik je ovogodišnjeg međunarodnog PowerUp! natjecanja za cleantech startupove. Tim je predstavio rješenje koje osigurava 10 posto više energetski učinkovitih kontrolora električnih motora za upotrebu u zrakoplovstvu. Njihova tehnologija električnim vozilima (osobito zrakoplovima) omogućava da putuju još dalje koristeći manje energije iz baterije, čime se ublažava jedna od najznačajnijih prepreka na putu ukupne elektrifikacije svih vrsta prijevoza. Zubax je osvojio 30.000 eura i priliku za sudjelovanje u prestižnom InnoEnergy Highway® akceleratoru.

Prijavili smo se na natjecanje jer se činilo vrlo značajnim budući da pomaže u tehnološkom napretku startupova, omogućuje financiranje te podržava inovativne ideje i timove. Pobjeda na natjecanju motivirajuće je iznenađenje, iako smo znali da imamo dobru ideju i dobar proizvod koji ima potencijala. Nagradu planiramo uložiti u daljnji razvoj proizvoda i tako našu prisutnost na tržištu podići na sljedeću razinu“, rekao je Pavek Kirienko, voditelj tehničkih istraživanja u Zubaxu.

„U sedam godina otkako je osnovan, InnoEnergy je uložio ukupno dvije milijarde eura u inovativne projekte. Zahvaljujući našoj podršci, 80 novih proizvoda plasirano je na tržište. Sada je pred Zubaxom ova sjajna prilika“ – rekao je Christo Balinow, direktor poslovnog razvoja InnoEnergy Central Europe, predsjednik žirija.

 

Drugo mjesto i nagradu u vrijednosti od 10.000 eura osvojio je WellParko iz Litve dok je treće mjesto i 5.000 eura pripalo timu Neuron Soundware iz Češke.
Tijekom velikog finala u Pragu, 15 start-upova predstavilo je svoja rješenja pred žirijem, investitorima i predstavnicima medijima. Riječ je o pobjednicima državnih finala održanih u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Litvi, Latviji, Srbiji, Turskoj, Ukrajini, Estoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Grčkoj. Finalisti su odabrani između 299 prijavljenih timova iz ukupno 24 srednjoeuropske zemlje koje su sudjelovale na natjecanju. Interes je bio velik budući je Highway® akcelerator jedan od najboljih programa podrške u cleantech sektoru u Europi.

Hrvatsku je u Pragu predstavljao domaći startup MVT-Solutions, čiji je projekt Mobile Vehicle Technology proglašen najboljim na državnom finalu u organizaciji Invento Capital Partners, hrvatskog partnera PowerUp natjecanja. Riječ je o rješenju baziranom na IoT platformi koja klijentima pruža mogućnost razvoja novih IoT proizvoda bez potrebe za inženjerima, dodatnim utroškom vremena ili velikim ulaganjima. U jednom paketu rješenje nudi hardver i softver u cloudu, a velika je prednost što je u sustav uključen i optimizacijski algoritam zaslužan za uštedu vremena, energije i novca.

Sretni smo što smo bili dio PowerUp natjecanja i dobili priliku predstaviti se stranim investitorima. Predstavljanjem našeg projekta privukli smo pažnju i uspjeli se predstaviti kao potencijalni lider u IoT sektoru. Konkurencija postoji, svi je imaju, međutim neke konkurente vidimo i kao potencijalne partnere u budućnosti”, naglasio je Ivan Golubić, osnivač tvrtke Mobile Vehicle Technology.

Zsolt Winkler, voditelj hub-a otvorenih inovacija u MOL Grupi i član žirija, komentirao je:
PowerUp! nam donosi svježe ideje i rješenja iz cijele regije. Ponosni smo što smo po drugi puta sponzori ovog projekta. Budući da naša kompanija prolazi kroz proces transformacije, suradnja sa start-upovima kroz natjecanja poput ovoga ima iznimno važnu ulogu u našoj strategiji.

Direktorica tehnologije u Enerjisi, Gul Erol, posebno ističe razinu na kojoj se natjecanje odvija:
Zahvaljujući suradnji s inovativnim i dinamičnim start-upovima i njihovim održivim rješenjima, znamo da možemo rasti u budućnosti. Kao Enerjisa, ponosni smo što smo dio PowerUp!-a koji nas povezuje s najzanimljivijim idejama diljem Europe.“

Michał Maćkowiak, voditelj inovacija u Rafako S.A., slaže se da je razina natjecanja ove godine bilo vrlo visoka te ističe:
Drago nam je da su ove godine u natjecanju sudjelovale ne samo tvrtke iz energetske industrije, već i one iz područja elektromobilnosti i pametnih gradova. Natjecanje se razvija u istom smjeru kao i RAFAKO jer traži mogućnosti da, uz samu energetsku industriju, prihode usmjeri i na spomenuta područja.“

Ono što PoweUp! izdvaja od ostalih start-up natjecanja su Bootcamp radionice: prije velikog finala, sudionici provode dva dana testirajući svoje poslovne modele i razvijajući prezentacijske vještine.

O InnoEnergy:
EIT InnoEnergy je pokretač inovacija na području održive energije širom Europe.
Podržavamo inovacije i ulažemo u njih u svim fazama razvoja – od učionice do krajnjih kupaca. S našom mrežom partnera gradimo veze diljem Europe, okupljajući izumitelje i industriju, studente i poslodavce, istraživače i poduzetnike, poslovni svijet i tržište.

Djelujemo u tri bitna područja inovacija:
• Obrazovanju koje pomaže u stvaranju informirane i ambiciozne radne snage koja razumije zahtjeve održivosti i potrebe industrije.
• Inovacijskim projektima koji povezuju ideje, izumitelje i industriju kako bi stvorili tržišno atraktivne tehnologije koje korisnicima pružaju konkretne rezultate.
• Uslugama za stvaranje poslova za podršku poduzetnicima i startupima koji svojim inovativnim ponudama unapređuju europski energetski ekosustav.
Povezivanje ovih disciplina povećava učinak svake od njih, ubrzava razvoj tržišnih rješenja i stvara plodno okruženje u kojem možemo prodavati inovativne rezultate našega rada.
InnoEnergy osnovan je 2010., a podupire ga Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT).