Poslovni anđeo – karika koja nedostaje

Kao i većina start-upova, nakon što ste razvili ideju i pretvorili je u poduzetnički pothvat, ono o čemu vjerojatno sada razmišljate je kako doći do investicije za daljnji razvoj.

Istovremeno, s druge strane postoji netko tko razmišlja o investiranju u start-upove.

Veliki izazov je naći kapital kojim ćemo financirati svoj poduzetnički pothvat. S obzirom da start-upovi još nemaju poslovne rezultate koje bi trebali pokazati prilikom traženja investicije, izazov je veći.

Unatoč dostupnosti novih shema financiranja, i dalje postoji jaz u  financijskim ulaganjima za start-upove, koji je između 3F-a (Friends – prijatelji, Family – obitelj, Founders – osnivači) i VC-a (rizični kapital).  Taj jaz pomažu premostiti investitori, kao npr. poslovni anđeli, investitori koji iza sebe imaju poslovno iskustvo te savjetuju start-upove i poduzetnike. Osim financija, poslovni anđeli ulažu i kroz pružanje ekspertize, vještina, te poslovnih kontakata što se smatra njihovom najvećom vrijednošću. Poslovni anđeli prvenstveno ulažu u sektore koji su im bliski, koje razumiju i koji se nalaze na njima poznatom terenu.

Trenutno je ograničen broj poslovnih anđela koji posjeduju potrebno znanje i puni investicijski iznos potreban za samo ulaganje. No, kako su poslovni anđeli obično profilirani kao poduzetnici koji su uspješno izašli iz vlastitog posla i stekli financijska sredstva za daljnja ulaganja i aktivnosti, menadžeri na visokoj razini u korporacijama, poznate osobe koje imaju slobodna financijska sredstva za ulaganje, još uvijek postoji puno potencijala za angažman onih koji još nemaju nužno investicijsko iskustvo i koji trebaju biti podržani raznim procesnim, pravnim i financijskim potporama. A također i u svrhu udruživanja ukupnog iznosa potrebne investicije.

Analiza i potraga za start-upovima zahtjevan je i dugotrajan proces. Investitori traže prilike za ulaganje na rastućim tržištima i sektorima koji ih zanimaju ili koji su im poznati.

Kako bismo što lakše i sigurnije našli i spojili ‘savršeni par’, kroz projekt CE-CONNECTOR kreirana je međunarodna web platforma za povezivanje poslovnih anđela sa start-upovima na početku njihovog razvoja. Za početna ulaganja pronalazimo poslovnog anđela koji je zainteresiran podržati razvoj start-upa te zajedno s drugim međunarodnim investitorima osiguravamo rast start-upa. Naš je zadatak pojednostaviti i olakšati ulaganja stvaranjem Mreže poslovnih anđela kojima omogućavamo pristup inovacijama spremnim za ulaganja.

U platformu je uključeno 6 zemalja, a podršku će dobiti start-upovi s inovativnim rješenjima u području energije i održivog okoliša, sigurnosti i novih tehnologija. Poslovni anđeli naći će veliku korist i u zajedničkom ulaganju s javnim institucijama jer će se koristiti financijskom politikom i alatima kako bi iskoristili svoja privatna ulaganja koja su već osmišljena i dostupna na tom teritoriju, a što im omogućuje CE-CONNECTOR platforma.

Invento Capital Partners zajedno sa Zagrebačkim inovacijskim centrom – Zicer, te pridruženim partnerom HAMAG-BICRO provodi projekt CE-CONNECTOR u Hrvatskoj.

Trenutno je otvoren javni poziv za start-upove i poslovne anđele stoga ne propustite priliku već danas prijaviti se!

Više o otvorenom pozivu pročitajte na: http://inventocapitalpartners.eu/blog/platforma-koja-olaksava-razvoj-inovacija/