Posljednji poziv cleantech inovatorima prije zatvaranja investicijskog ciklusa za 2018. godinu

4.listopada krajnji je rok za prijavu inovacija s područja cleantecha i održive energije za financiranje u 2018. godini

EIT InnoEnergy, najveći europski pokretač inovacija na području održive energije, podržan od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), objavio je krajnji rok za prijave u investicijski ciklus za 2018. godinu, za podršku inovacijama s područja cleantecha i održive energije. Inovatori u potrazi za investicijama prije kraja ove godine, do 4. listopada se moraju prijaviti kako bi na vrijeme ostvarili podršku.

Investicijski ciklus– na što se odnosi i kome je namijenjen?

Investicijski ciklus usmjeren je na mala i srednja poduzeća s dokazanim tehnološkim rješenjima koja će transformirati budućnost energije u Europi. Od pokretanja Investicijskog ciklusa u javnost 2011. godine, EIT InnoEnergy je uložio 190 milijuna eura u projekte kojima je obuhvaćeno osam tehnoloških područja diljem Europe, što je rezultiralo s 3 milijarde eura od planirane prodaje. Povrh financiranja, EIT InnoEnergy kandidatima nudi pouzdanu i dokazanu, inovativnu platformu za suradnju i pristup ekosustavu energetskih inovacija s više od 385 partnera unutar industrije s različitim energetski održivim rješenjima.

Gdje je potreba za podrškom malom i srednjem poduzetništvu u sektoru energetskih inovacija?

“U InnoEnergyju smatramo da je komercijalizacija prioritetna poslovna potreba malih i srednjih poduzeća pri provođenja inovacijskog projekta. Osim toga, izuzetno je važno skratiti vrijeme dolaska na tržište, internacionalizirati proizvod te povećati poslovnu aktivnost i omogućiti pristup nerizičnom, predvidivom izvoru financiranja. Tako izgledaju trenutačne potrebe malih i srednjih poduzeća u sektoru energetskih inovacija”, pojašnjava Marcin Lewenstein, direktor za inovacije InnoEnergyja za Središnju Europu.

  • Komercijalizacija proizvoda

Zadatak EIT InnoEnergyja je prepoznati potrebu i omogućiti pristup partnerima koji pomažu u definiranju i lakšem pristupu ciljanim skupinama prilikom lansiranja novih rješenja. Koristeći podršku moguće je ubrzati lansiranje samog proizvoda.

  • Povećanje proizvodnje i industrijalizacija

Početak opsežnije proizvodnje zahtijeva značajnija ulaganja. EIT InnoEnergy osigurava znanje i pomaže izbjeći uobičajene pogreške koje bi mogle ometati proces industrijalizacije.

  • Neriskantna, predvidiva novčana sredstva

Općenito, projekti financirani od strane EIT InnoEnergyja zahtijevaju razvoj tehnologije ili prototipova, što ekonomska ulaganja čini visokim. Suradnja s EIT InnoEnergy omogućuje brzu aktivaciju financiranja i pokretanje učinkovitih procesa inovativne implementacije proizvoda.

Podrška hrvatskom projektu

 U Hrvatskoj se korištenje EU fondova u prethodnim godinama odvijalo jako sporo budući da su programi za ulaganja u razdoblju 2014 – 2020 definirani prilično kasno. Natječaji za investicije u inovativne projekte otvarani su povremeno i s nedostatnim sredstvima za ulaganje u razvoj pa je time inovacijski potencijal hrvatskih poduzetnika u prethodnim godinama bio zanemariv. Međutim, situacija se polako mijenja pa je za očekivati da će se time povećati i broj razvojnih projekata“, istaknuo je Dalibor Marijanović, HUB Manager Invento Capital Partners, predstavnika InnoEnergya u Hrvatskoj.

Vane Compresor, hrvatska tvrtka koja je razvila energetski vrlo učinkovit kompresor u finalnoj je fazi razvoja zahvaljujući investiciji InnoEnergy-a. Riječ je o tehnologiji koja smanjuje trenje i gubitak volumena čime se postiže do 25% veća energetska učinkovitost i duži životni ciklus proizvoda.

„Razvojni projekti u našoj branši dugotrajni su i kao takvi investicijski jako zahtjevni.  Razvoj kompresora brži je i jednostavniji uz financijsku podršku InnoEnergy-a, ali u fazi komercijalizacije proizvoda trebat ćemo značajnija ulaganja. Upravo u tom dijelu dodatna investiranja i poveznica s tržištem koju InnoEnergy pruža mogli bi nam biti od presudne važnosti za uspjeh“, pojašnjava Aljoša Bošković, direktor Vane compresora.

U kojoj mjeri je Vane kompresor relevantan za industriju pokazuje i činjenica da je predstavljeno idejno rješenje nagrađeno na InnoEnergy konferenciji The Business Booster, održanoj prije dvije godine u Barceloni. U konkurenciji s ostalih 150 inovativnih rješenja iz energetskog sektora iz cijele Europe, Vane compresor je osvojio drugu nagradu.

„Inovacijski potencijal hrvatskih tvrtki prepoznat je na međunarodnom tržištu. Investicije za razvoj i komercijalizaciju inovativnih rješenja te prilike za umrežavanje s  međunarodnim partnerima i tržištem investicijski je paket kojeg InnoEnergy omogućava tvrtkama iz energetskog sektora. Invento Capital Partners, kao predstavnik InnoEnergy-a za Hrvatsku, otvara prilike hrvatskim tvrtkama da ostvare investicije za komercijalizaciju svojih inovacija te postanu vidljivi na globalnom tržištu“, zaključuje Dalibor Marijanović.

Jakub Miler, izvršni director EIT InnoEnergy za središnju Europu izjavio je: “Naša je misija ubrzati tranziciju  čiste energije u Europi. Stoga prepoznajemo prilike i investiramo, surađujemo s najkvalitetnijim i najperspektivnijim ulagačima u sektoru kako bismo im pomogli da rastu, uštedjeli njihovo vrijeme, skratil vrijeme probijanja na tržište i u konačnici komercijalizirali njihovu tehnologiju.

“Ovdje je riječ o istinskom partnerstvu. U nastojanju da našim partnerima pomognemo da rastu nadilazimo doprinos koji se ogleda isključivo u novčanim potporama. Povrh toga što pružamo pristup stručnosti vodeće europske mreže cleantecha i održive energije, omogućavamo kontinuiranu podršku kroz marketing i druge usluge za izgradnju vrijednosti.”

Više informacija o Investicijskom krugu, uključujući i upute kako se prijaviti, moguće je pronaći putem sljedeće poveznice.

*     *     *

Više o InnoEnergyju

InnoEnergy je fond koji ulaže u rješenja iz područja energije, cleantecha, mobilnosti i široko razumljivih pametnih tehnologija. Kroz znanja, financiranje i mrežu kontakata InnoEnergy podržava komercijalizaciju proizvoda i njihovo uvođenje na međunarodna tržišta.

InnoEnergy je prisutan u četrdeset zemalja gdje surađuje s više od tristo partnera – najvećih industrijskih koncerna, vodećih istraživačkih i akademskih centara i inovativnih poduzetnika, koji godišnje ulažu oko 100 milijuna eura u rješenja koja povećavaju konkurentnost našeg gospodarstva zahvaljujući čišćim, boljim i učinkovitijim tehnologijama.

Tijekom sedam godina poslovanja InnoEnergy je investirao u inovativne projekte ukupne vrijednosti dvije milijarde eura. Zahvaljujući našoj podršci, osamdeset proizvoda do sada je zaživjelo na tržištu.