Na Makerthonu pobjedu odnijeli FERovci, drugo i treće mjesto pripalo Varaždincima

U multimedijskoj dvorani Tehnološkog parka Varaždin 22.12.2022. održano je svečano zatvaranje Makerthon-a 2022. Makerthon je natjecanje u izradi inovativnog rješenja kojem je cilj oblikovanje fizičkog proizvoda. Sudionici su imali prilike u tri tjedna razvijati rješenje ili proizvod u prostoru Makerspace-a te su na raspolaganju imali svu opremu i alate (elektroniku, 3D printer, 3D skener, laser, CNC i ručne alate) kao i potporu stručnih mentora.

Makerthon organizira udruga Makerspace Varaždin u suradnji s EIT Urban Mobility RIS HUB Croatia i Invento capital partners te Tehnološkim parkom Varaždin. Cijela ova priča ne bi bila moguća bez partnera - Mobilisis d.o.o., Northwest agency, Angela d.o.o., Influendo, Adssential, FLAVO, Point Visible, Ilanga Eyewear d.o.o., Occam d.o.o., DiV plastic d.o.o., Strojarska i prometna škola Varaždin te Grad Varaždin koji je prepoznao Makerthon kao javnu potrebu u našem gradu te podržao cijeli ovaj projekt.

  Zadatak na Makerthon-u 2022. je bio osmisliti način osiguravanja romobila, bilo to    samostalno ili koristeći postojeću biciklističku infrastrukturu te time riješiti problem    osiguravanja privatnih električnih romobila.

 Ono na što je udruga posebno ponosna ove godine su čak 102 prijave učenika,    studenata i ostalih pojedinaca koje su pristigle iz cijele Hrvatske, što je izrazito dobar  pokazateljem kvalitete rada udruge Makerspace i potrebe za organizacijom ovakvih i sličnih događaja i u budućnosti. Od ukupno 102 prijave čak 19 timova (i pojedinaca) je uspješno došlo do kraja te pristupilo prezentaciji pred stručnim žirijem.

 Na završnoj ceremoniji okupilo se preko 60 natjecatelja i posjetitelja, a jedna od posebnih gošća bila je i  Željka Lukačević Dominko, Viša stručna savjetnica za provedbu ITU mehanizma iz Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina.

- Ovo natjecanje htjela bih usporediti s maratonom. Ovo vam je početak jednog maratona, mladi ste, istražujete, radite, borite se, tražite nova rješenja, želite ih što bolje osmisliti i očito da je i Grad Varaždin prepoznao tu vašu želju i pogotovo udrugu koja je nositelj cijele ove aktivnosti uz Tehnološki park koji je naša vrlo izuzetno vrijedna potporna institucija. Brinete se o svim mladim, ja bih rekla budućim  znanstvenicima i poduzetnicima i svima koji teže da ostvare nešto više od onoga što im je do sada u životu donijelo. Na taj način trčite taj maraton, on je dosta dug, najteža je atletska disciplina, nemojte se pokolebati u tim svojim početcima i možda ponekim laganim neuspjesima jer svaki vaš dodir s ovim po bilo kojoj osnovi je uspjeh. – izjavila je gospođa Željka Lukačević Dominko.

Ispred Udruge Makerspace, natjecateljima i posjetiteljima obratio se i predsjednik udruge, gospodin Goran Kanižaj:

- Danas ćemo vidjeti fantastična rješenja, i ja sam bio inovator kao dijete, i danas sam, i poduzetnik, ali mene to svaki put na novo iznenadi što ja sve moguće, moramo uzeti u obzir da je u svim tim proizvodima iskazano više vještina, nije to samo nekakvo strojarstvo, elektronika ili samo programiranje, tu stvarno ima jako puno, mnogi od njih su pokazali i jedan poduzetnički inovativni duh, mogu samo reći da se zahvaljujem svim partnerima na ovom projektu, ali i s druge strane jako velika zahvala svima prijavljenima koji su stvarno pokazali veliki interes i veliku energiju. – Goran Kanižaj, predsjednik udruge Makerspace.

Makerthon 2022. ostvaren je u suradnji s EIT Urban mobility RIS HUB Croatia i Invento capital partners te se tom prilikom natjecateljima i posjetiteljima obratila i direktorica INVENTO Capital Partners koja je odgovorna za identifikaciju, mentoriranje i podučavanje startup-ova te pružanje radionica i programa predakceleracije za obećavajuće ideje i startupove koji traže ulaganje ili drugu podršku za razvoj poslovanja, gospođa Ivana Čuljak.

- Stvarno je užitak raditi s mladim ljudima, svaka vam čast da ste pred Božić potrošili toliko energije da napravite nešto za što niste sigurni hoće li i kako će raditi. To je uvijek nama koji radimo s mladim inovatorima najveće zadovoljstvo, ono zašto smo se uključili, za odgovor na to pitanje, predstavnici smo jedne EU inicijative za urbanu mobilnost. Samo rješenje na kojem ste radili, nije nešto što je samo lokalni problem, već i međunarodni. Europa jako potiče mlade, potiče rješavanje problema u lokalnoj zajednici te financira rješavanje ovakvih izazova s 300.000,00 do milijun eura za razvoj i implementaciju jednog ovakvog rješenja. Konkretno, da odgovorimo na pitanje zašto smo se uključili, to je da prepoznamo neke inovativne ideje koje bi i dalje voljeli vidjeti te da ih poguramo dalje u daljnji razvoj. – Izjavila je Ivana Čuljak, direktorica Invento Capital Partnersa.

Među ostalima, svima prisutnima i onima koji su događaj pratili online obratila se i ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin gospođa Snježana Klarić. Strojarska i prometna škola Varaždin od samog početka je prepoznala važnost ovakvog oblika rada i potiče suradnju s udrugom, pa su ceremoniji zatvaranja uz ravnateljicu prisustvovali i učenici škole te mentorica Ana Marketin Sedlar, a školi je ovom prilikom dodijeljenja povelja o suradnji, na što je udruga Makerspace izrazito ponosna.

Nakon uvodnih govora, došlo je vrijeme i za dodjelu nagrada. Stručni žiri sastavljen od stručnjaka iz tvrtki DiV plastic, Occam doo, INVENTO Capital Partners-a te Strojarske i prometne škole Varaždin nije imao lak posao, te je borba za prva tri mjesta bila izuzetno teška.

Pobjedu je odnio tim  „EPARK“, okupljen od strane studenata s Fakulteta elektrotehnike i računalstva, drugo mjesto osvojio je student Roko Risek iz Varaždina sa svojim vrlo inovativnim rješenjem za zaključavanje romobila, a posebnu pažnju zaokupio je tim „Next wave“ koji je osvojio treće mjesto, prvenstveno zato što su imali inovativno i praktično rješenje, a radi se o učenicima Elektrostrojarske škole iz Varaždina.