Na INVENTO Summitu najavljen novi deep tech Fond za transfer tehnologije u vrijednosti 50M€

U Zagrebu je, 24.3.2023., pred više od 220 sudionika održan INVENTO Summit The Power of Giving Back. Na jednom mjestu se okupilo 15 stručnjaka iz Chicaga i više od 200 profesionalaca iz Hrvatske, Slovenije, S. Makedonije, Crne Gore te BiH u području deep-techa, urbane mobilnosti, razvoja poslovanja i ulaganja.

Kratki video sa Invento Summita pogledajte ovdje:

Nina Dremelj (Business Angels of Slovenia), Srđa Iveković (Investment Professional, Hrvatska), Alexandre Massart (Angel investor & Corporate Venture, Engleska) i Dalibor Marijanović (Invento Capital Partners, Hrvatska) su najavili novi deep tech fond, koji će na području Hrvatske i Slovenije ulagati u komercijalizaciju inovacija u ranoj fazi (proof of concept), ali i inovacije kojima treba scale up. Veličina fonda je 50M€, ali je još uvijek otvoren za priključenje velikih industrijskih partnera kao ulagača. Početak rada Vesna Capital Fonda, koji će prema novom ispitanom modelu služiti za transfer tehnologije sa sveučilišta na tržište, se očekuje do ljeta 2023.

Na panelu The Power of Investment, u kojem su sudjelovali Nina Dremelj (Business Angels of Slovenia), Aleš Pustovrh (Fil Rouge Capital), Tracy Powell (Ignite technology and innovation Inc.) i Bence Huba (EIT Urban Mobility), su se složili da je za investicije u startupe važno da sav kapital ne dolazi iz istog izvora. Tracy je naglasio da je važno uložiti vlastita sredstva i kombinirati ih sa grantovima i equity based investicijama.

Bence Huba objasnio je kako EIT Urban Mobility, pokrenut prije 4 godine, pokriva cijelu Europu i trokut znanja te je trenutni izazov povezati sve to sa gradovima. Cilj je spojiti gradove na razne izvore financiranja, no također na raspolaganju je velik broj natječaja za poduzetnike koji se bave inovacijama i daju nova rješenja u području urbane mobilnosti, a u planu je i novi Investment Fond. Također je objasnio kako je urban mobility "način na koji živimo u gradovima i kako bismo trebali živjeti; način na koji se krećemo, odnosno bolje rečeno ne krećemo - jer ako primjerice koristimo 60% gradskog prijevoza više nego inače, toliko ima više slobodnih parking mjesta i manje auta na ulicama, a ta mjesta možemo koristiti za socijalizaciju i dječja igrališta. Upravo na taj način se osjećaj življenja u gradu može potpuno promijeniti.

Nina Dremelj je podijelila sa publikom kako joj zadnje tri godine srce pripada novom Vesna Capital Fondu - prvom deeptech fondu koji će pokrivati Hrvatsku i Sloveniju. Aleš je naglasio kako Venture Capital fond obično nije prvi oblik financiranja nekog startupa, jer oni ne ulažu u tvrtku koja nema prihoda. Na samom početku su bolji izvor financiranja poslovni anđeli i jedini izuzetak među VC-evima će biti Vesna Capital Fond. No s obzirom da na našem području nema dovoljno poslovnih anđela, alternativa su grantovi, Kickstarter i slične crowdfunding opcije, zaključuje Aleš Pustovrh.

Dodatne 5-minutne prezentacije su imali:
Nikola Komes (Insider CX)
Robert Ilijaš (Identyum)
Peter Bruner (Ringo)

Cijeli panel pogledajte ovdje .

U drugom panelu Giving Back to the Community sudjelovali su Sami Ahmed (Confluent), Tomislav Car (Productive), Gregor Rebolj (Silicon Gardens) i Damir Sabol (Photomath) koji nije htio komentirati veliki exit, aktualnu prodaju Photomath aplikacije Googleu, ali je rekao da u budućnosti ne planira otvarati novu tvrtku nego pomagati drugim poduzetnicima da postignu što su zamislili, što je i bila misao vodilja cijele rasprave. Savjet ovog serijskog poduzetnika je: „Dijelite svoje ideje. Tražite savjete. Nemojte skrivati ideje radi bojazni od 'krađe', radije potpišite NDA, nego da se na kraju razočarate što vaša inovacija ne prolazi na tržištu.“

Dodatne 5-minutne prezentacije su imali:

Ante Medić (Pulsar Laboratories)
Anthony Curtis (NFTE)
Albert Gajšak (CircuitMess)

Cijeli panel pogledajte ovdje.

Za Startup natjecanje je odabrano 8 finalista iz područja #deeptech #urbanmobility #greentech#smarttech te su imali 3-minutni pitch pred 5-ero članim međunarodnim žirijem i više od 10 potencijalnih investitora.

  • Infobit, sa predstavnicom Lucijom Reić, je odlučio nagraditi StadiumXP, koji je ujedno odabran i kao Best Pitch INVENTO Summita. Tim te aplikacije za unapređenje iskustva posjetitelja sportskih evenata i stvaranje novih izvora prihoda za organizatore je dobio 10.000$ koje mogu iskoristiti za Infobip usluge i proizvode, ali i pozivnicu za Infobip Shift.
  • Bence Huba, predstavnik EIT Urban Mobilityja, odabrao je CityX - aplikaciju za građane koja u formatu widgeta nudi korisne gradske sadržaje s preko 50 trenutno dostupnih gradova te pozivaju tim na Tomorrow Mobility u Barceloni, gdje će se moći predstaviti na najvećoj urban mobility pozornici u Europi.
  • Organizatori Invento Capital Partners će se pobrinuti da 2 mjeseca mentoriranja dobiju timovi Green Energy Pal - rješenje za pristupačnu tranziciju na zelenu energiju koje nudi personalizirano energetsko savjetovanje i uvide u energetsku učinkovitost za javne ustanove, male i srednje poduzetnike te kućanstva; i eDNAture koji koristeći tehnologiju okolišne DNA za detekciju vrsta, donose bioraznolikost na vaš dlan.

Cijelo natjecanje pogledajte ovdje.

 

Za uspjeh ovakvog događaja velike zasluge idu organizatorima Invento Capital Partners zajedno sa sponzorima i partnerima World Chicago, Američka Ambasada, EIT Urban Mobility, HAMAG-BICRO, Europska poduzetnička mreža (EEN),Makerspace Varaždin, Infobip te Netokracija.

Dijelove INVENTO Summita možete pogledati na našem YouTube kanalu:

1. panel The Power of Investment - ovdje

2. panel Giving Back to the Community - ovdje

Startup Competition - ovdje