Mini električni bicikli, urbana hrana i hrvatska verzija robusnih romobila pokupili vrijedne nagrade

Invento Capital Partners je zajedno sa partnerima HAMAG-BICRO, Europska poduzetnička mreža, Commercialization reactor i EIT Urban mobility okupio 65 startupova, investitora te zainteresiranih za inovacije i povezivanje sa novim partnerima i zajednicom profesionalaca u području urbane mobilnosti. Meetup pod nazivom Liveable urban life – Is it doable? održan je 6. rujna 2022. u Wespa Spaces te je odgovor na to pitanje dan zahvaljujući nizu zanimljivih govornika.

Anna Burgués se javila iz središnjice EIT Urban Mobilityja i naglasila trenutno otvoreni natječaj EITUM Startup investment call koji nudi financiranje inovacija u područjima integrirane mobilnosti, održive gradske logistike, pametne infrastrukture, buduće mobilnosti te mobilnosti i energije u iznosima do 500.000 €. S obzirom je Invento dio EIT Urban Mobility Hub Croatia, svi zainteresirani za ovaj call se za podršku mogu javiti na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

U prezentaciji Ive Špoljar Šarić iz HAMAG-BICRO-a u fokusu su bili projekti Europska poduzetnička mreža te EUREKA i Eurostarts, interesantni poduzetnicima zainteresiranim za partnerstva na međunarodnom tržištu. Između ostalog je najavljen besplatni matchmaking event  Smart Mobility Valencia  na kojem se i online na direktnim sastancima mogu naći partneri za prijavu na neki projekt ili željenu suradnju.

meetup wespa

Na panelu True story about investing in startups su svoje bogato iskustvo sa svima prisutnima podijelili Ivan Mrvoš (Include), Dušan Jelić (BIOTA I Magic Forest), Mislav Javor (DEV3 I AMPnet) te Mladen Herceg (mobilityONE) koji je jasno zaključio i preporučio da je najbolje koristiti kombinirane izvore financiranja:

“Iz dosadašnjeg iskustva mogu reći da je puno lakše raditi sa tuđim kapitalom i da je današnji koncept pokretanja startupova daleko jednostavniji nego prije, jer možeš puno više kombinirati izvore financiranja. Recimo mi smo koristili europski novac iz Fonda za inovativnost, a računamo i na EIT Urban mobility te imamo aktualnu kampanju na  Funderbeamu. Tome svemu uvijek dodajemo vlasititi kapital iz exita prijašnjih poduzetničkih poduhvata, a sada se okrećemo i poslovnim anđelima.”

Invento je doveo u Hrvatsku već dobro uhodani sistem spajanja iskusnih poduzetnika sa znanstvenicima i pokretanja deep-tech startupova. Detalje otvorenog poziva na Ignition event I prethodnu pripremu Ignition Qualifiers objasnio je Anton Adamovitch iz Commercialization reactora te pozvao poduzetnike da se prijave bez obzira na njihovo dosadašnje iskustvo sa znanstvenim rješenjima.

Demo day je dao priliku 7 startupova da se prezentiraju pred više od 10 međunarodnih investitora, a žiri među kojima su bili Božidar Pavlović (AYMO ventures), Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital), Jan Debets (Business Angels Europe), Kristijan Škarica (Wespa Spaces) i Ivana Čuljak (Invento Capital Partners) su zajedno sa partnerima meetupa podijelili 4 nagrade. Funderbeam je odabrao BOTZBIKE sa ponudom pripreme Funderbeam kampanje, što je nagrada u vrijednosti 3.500€.   Invento Capital Partners će pomoći dvomjesečnim mentorstvom timu GoGreenGeeks da nađe svoj put do tržišta i potrebnih financija za “Pametno upravljanje uzgoja u zatvorenom prostoru“. Wespa Spaces nagrađuje startup ROLLA sa coworkingom, a dogovori za demonstraciju njihovog rješenja će uslijediti. Sve koji su pitchali (BOTZBIKE, GoGreenGeek, ROLLA, BioBlok, Matterless, Gepek I Polygon Balkans Hub) nagradio je Avant2Go sa registracijom i besplatnim vožnjama.

Druženje i međusobno upoznavanje dodatno su začinili partneri sa električnim vozilima - BOTZ, Rolla, prof. Tomislav Capuder sa FER-a te Avant2Go; koji su prisutnima stavili na raspolaganje električne aute, romobile hrvatske proizvodnje te male električne bicikle. Upravo time je pokazano kako “liveable” može izgledati mobilnost u našim gradovima.

partneri