MeetUp - Zdraviji gradovi kroz održivu mobilnost

Onečišćenje zraka predstavlja ozbiljan izazov za zdravlje građana Europe. Svake godine, prekomjerne koncentracije štetnih tvari u zraku, poput čestica prašine, dušikovog dioksida i ozona, uzrokuju oko 300.000 preuranjenih smrti. Posebno su pogođeni stanovnici gradskih područja, gdje je problem najizraženiji.

Direktiva o kvaliteti zraka iz 2008. godine temelj je politike Europske unije za očuvanje kvalitete zraka. Iako su politike EU-a dovele do smanjenja emisija u proteklim desetljećima, kvaliteta zraka se nije poboljšala u jednakom omjeru, što i dalje značajno utječe na javno zdravlje.

Prema podacima Europske agencije za okoliš, čak 97% gradskog stanovništva EU-a bilo je 2021. godine izloženo razinama sitnih lebdećih čestica koje premašuju najnovije smjernice Svjetske zdravstvene organizacije. Gradovi su posebno ranjivi zbog visoke gustoće naseljenosti i otežane disperzije čestica, što dodatno pogoršava situaciju.

Godine zdravog života izgubljene zbog onečišćenja zraka na 100 stanovnika:


whatever

Izvor: WHO, „Public Health and Environment (PHE): ambient air pollution DALYs attributable to ambient air pollution” (Javno zdravlje i okoliš: godine života izgubljene zbog bolesti prouzročenih onečišćenjem zraka), 2012.

Promet, uključujući cestovni, zračni i pomorski, jedan je od najznačajnijih uzročnika onečišćenja zraka. Ispušni plinovi, nastali izgaranjem fosilnih goriva, emitiraju velike količine štetnih tvari koje značajno doprinose zagađenju atmosfere, posebno u urbanim sredinama gdje je koncentracija vozila i industrijske aktivnosti najveća.

Planom za nultu stopu onečišćenja pridonosi se Programu UN-a za održivi razvoj do 2030. U okviru Europskog zelenog plana EU je postavio cilj smanjenja onečišćenja zraka, vode i tla do 2050. na razine koje nisu štetne za zdravlje i prirodne ekosustave i koje su unutar granica koje planet može podnijeti.

Na predstojećem Meetupu "Zdraviji gradovi kroz održivu mobilnost," kojeg INVENTO organizira u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, raspravljat ćemo o ključnim izazovima i rješenjima vezanim uz ovu temu. Stručnjaci iz područja urbane mobilnosti, zdravstva, tehnologije i klimatologije podijelit će svoje spoznaje i iskustva, a posebna pažnja bit će posvećena inovativnim tehnologijama poput dronova i satelita, koji mogu igrati značajnu ulogu u nadzoru i smanjenju onečišćenja zraka u gradovima.

Za više informacija o događaju, posjetite našu web stranicu