Kako je PowerUp unio energiju među hrvatske poduzetnike

Početkom ožujka 2018. godine su otvorene prijave za PowerUp! by InnoEnergy, četvrto izdanje najvećeg natjecanja za startupe u središnjoj Europi usmjerenog na inovacije iz područja održivog razvoja . Natjecanje pruža veliku priliku za poslovni razvoj i pozicioniranje na međunarodnom tržištu, a na isto se već treću godinu zaredom mogu prijaviti i hrvatski startupi. Naime, 2016. godine je Invento Capital Partners postao hrvatski hub za sve aktivnosti KIC InnoEnnergyja.

2016. godine smo održali prvo natjecanje pod nazivom KICkoff, usmjereno na poduzetničke ideje u energetskom sektoru te počeli okupljati sve zainteresirane za investiciju i probijanje na EU tržište.

„Cilj ovoga natjecanja je prije svega podizanje svijesti o poduzetništvu. Dokazati da ono ima neku svrhu, svoju logiku. Za razliku od IT sektora startupi u sektoru energetike zahtjevaju kontakte s velikim tvtkama, a ovo je izvrsna prilika da se poduzetnici s njima povežu. U energetici su naše usluge vrlo tražene, jer su razvojni projekti rjeđi, njihova je izvedba kapitalno zahtjevna i treba više vremena dok poluči rezultat. To traje i do 50 posto duže nego u slučaju IT inovacija”, kaže Dalibor Marijanović, osnivač i partner Invento Capital Partners.

Te prve godine natjecanja od prijavljenih su se najviše istaknula dva projekta Hydrokinetic turbine projekt Kristijana Horvata s razvijenom malom hidroelektranom kapaciteta 40-80 kW koje se mogu izgraditi i staviti u pogon za manje od šest mjeseci i Thorium A+ cloud software for energy efficient building design projekt Marka Rašića koji je bio odabran kao hrvatski predstavnik na finalnom KICkoff natjecanju u Varšavi .

Thorium A+, cloud softverska aplikacija za energetsku certifikaciju, nije osvojio novčanu nagradu ali je  je na finalu prepoznat kao perspektivan projekt za ulaganje.

„Ovo je natjecanje bilo veliko i važno iskustvo za mene i moj tim. Pružilo nam je priliku za prezentiranje i testiranje naših rješenja, ali je jednako tako i otvorilo nove mogućnosti za učenje i generiranje novih poslovnih ideja. Stvorili smo i mnogo kontakata koji su nam otvorili neka nova vrata u našem današnjem poslovanju“, istaknuo je Marko Rašić iz tvrtke Thorium A+ te uvijek spremno poziva mlade poduzetnike da se jave i okušaju svoja tehnološka rješenja u ovakvom kontekstu.

Dodajmo kako na putu do finala, u sklopu PowerUp! by InnoEnergy natjecanja, poduzetnici imaju priliku dobiti stručne savjete i mentoriranje , susresti se s drugim stručnjacima iz područja, upoznati investitore i na kraju dobiti sredstva koja će im pomoći u komercijaliziraji njihovih proizvoda na globalnom tržištu. Mladim poduzetnicima nude se nova znanja i značajna podrška u području razvoja, zaštite njihovih intelektualnih prava i imovine te definiranja poslovnog modela kao i mogućnosti izlaska na tržište i pristup investitorima. Također, u cilju lakšeg izlaska na globalno tržište  omogućen je pristup mreži od preko 360  partnera iz područja industrije, akademske zajednice i poslovnog svijeta. Pobjednici dobivaju novčane nagrade, kao i priliku za sudjelovanje u prestižnom akceleratoru Highway® podržanom od strane InnoEnergyja sa 150.000€, gdje se ideje i projekti pretvaraju u proizvode i usluge.

Pod novim nazivom PowerUp, ali sa istim ciljem te ojačan snagama novih stručnjaka i država, i 2017. godine se nastavilo održavati natjecanje kako u Hrvatskoj, tako i u još 23 države JI Europe.

U studenom prošle godine smo iz Hrvatske na finale u Budimpeštu poslali Martinu Cvetković iz tvrtke Balmaris iz Rijeke s projektom The new system for treatment of ballast water and other fluids. Naime, taj Novi sustav za obradu balastne vode i drugih tekućina donosi novi, inovativni, ekološki prihvatljiv sustav za obradu, pročišćavanje i dezinfekciju vode koji je prikladan za obradu balastnih voda na brodovima.

„Ovakva natjecanja nam kao startup poduzeću donose jedno novo i u svakom slučaju pozitivno iskustvo. To su obično mjesta gdje se upoznaju  potencijalni suradnici, partneri, prikupljaju bitne informacije i kontakti, a nije isključeno da se na takvim mjestima skriva budući investitor“, rekla je Martina nakon finala natjecanja koja nastavlja sa komercijalizacijom projekta i dalje tražeći partnere i investitore, ali planira i aplicirati za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije.

Pobjednik prošlog izdanja natjecanja je bio mađarski start-up, HeatVentors, koji je predstavio inovativnu tehnologiju čuvanja toplinske energije koje traži do 90 posto manje prostora te omogućava uštedu od 20-40 posto energije.

Kako je to izgledalo u Budimpešti pogledajte u videu.

Ove godine se PowerUp natjecanje održava već u lipnju tako da hrvatskog predstavnika u Zagrebu biramo 7. svibnja.  Traže se inovacije iz područja energetike,  mobilnosti, cyber sigurnosti te  rješenja za pametne gradove kao i tehnologije koje omogućavaju smanjenje emisije štetnih supstanci u atmosferu te onih koje se bore protiv smoga.

Prijavitelji će dobiti priliku za usavršavanje svog poslovnog modela, ali i prezentacijskih vještina na dvodnevnom bootcampu koji će se održati 25. i 26. travnja u Zagrebu, a prijave za ovogodišnje natjecanje su otvorene do 19. travnja na http://powerup.innoenergy.com/ .

„Vjerujem kako će i ove godine konkurencija biti jaka te kako će biti teško odabrati pobjedničke ideje, no uz podršku odličnih mentora dobro ćemo pripremiti hrvatske natjecatelje prvo za finale u Zagrebu, a onda i finale u Pragu. Ovo je idealna prilika poduzetnicima za edukaciju, poliranje svog inovativnog projekta i dokazivanje na europskoj sceni, a ne treba zanemariti ni bogate nagrade koje dobivaju tri najbolja projekta “, rekao je Dalibor Marijanović, osnivač i partner Invento Capital Partners, koji je kao lokalni HUB za Hrvatsku zadužen za podršku natjecanju u Hrvatskoj.

Pobjednik hrvatskog finala dobiva pokrivene putne troškove za Prag, daljnju edukaciju te pravo sudjelovati u finalu zajedno s predstavnicima 23 zemlje Srednje i istočne Europe.

Priliku osvojiti novčane nagrade u iznosu od 30.000€, 10.000€ i 5.000€ ili  investiciju od 150.000€ će dobiti samo najbolji.

O InnoEnergyju

InnoEnergy je pokretač inovacija u području održive energije širom Europe, nastao je 2010. godine i podržan je od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). InnoEnergy podržava i investira u inovacije na svakom koraku – od učionice do potrošača. Uz pomoć mreže partnera grade kontakte širom Europe, približavajući investitore i industriju, studente i poslodavce, istraživače i poduzetnike, poslovni svijet i tržište. InnoEnergy radi na tri ključna područja inovacija od kojih je prvo obrazovanje kako bi pomogli stvaranje informirane i ambiciozne radne snage koja razumije zahtjeve održivosti i potrebe industrije. Također, InnoEnergy radi i na inovativnim projektima koji približavaju ideje, istraživače i industriju te kako bi kreirali tržišno privlačne tehnologije koje pružaju konkretne rezultate korisnicima. U fokusu su i usluge stvaranja poslova  kako bi podržali poduzetnike i startupove koji unapređuju europski energetski ekosistem svojim inovativnim ponudama. Približavanje ovih disciplina maksimizira utjecaj svake od njih, ubrzava razvoj tržišnih rješenja i stvara plodnu okolinu u kojoj možemo prodati inovativne rezultate našeg rada.