Javni i privatni izvori financiranja za deep-tech startupe

 U četvrtak, 6. listopada, započeo je Ignition Qualifiers program za polaznike koji žele pokrenuti deep-tech startup.

Ovaj program edukacije i povezivanja znanstvenika s poduzetnicima u svrhu komercijalizacije inovativnih rješenja koja će biti predstavljena 11. i 12. studenog na Ignition Eventu provodi Commercialization Reactor u suradnji s Invento Capital Partnersom i Uredom za transfer tehnologije sa Sveučilišta u Zagrebu te uz podršku Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT).

Krajnji cilj programa je osnivanje i financiranja startupa temeljenih na novim tehnologijama a izvora financiranja poput grantova i VC-jeva je nekoliko, dok će ih sve više biti u nadolazećem razdoblju.

 

Za početak donosimo samo neke koji su sada dostupni ili su u planu tijekom 2022. i 2023. godine.

Dokazivanje inovativnog koncepta

Dodjela bespovratnih sredstava mikro, malim i srednjim poduzećima, te znanstvenim organizacijama, za sufinanciranje pretkomercijalnih aktivnosti u početnoj fazi razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, kako bi se utvrdio potencijal za komercijalizaciju, usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije.

Ukupna bespovratna sredstva: 36.165.000,00 kn

Bespovratna sredstva po projektu: 26.500 € - 66.400 € (200.000 - 500.000 HRK)

Otvoreni poziv @Ministarstvo znanosti i obrazovanja : 9.1.2022. – 30.11.2022.

Više informacija i prijava na https://fondovieu.gov.hr/pozivi/27

Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća

Cilj programa je potaknuti rast novoosnovanih malih i srednjih poduzeća (MSP) koja razvijaju inovacije (proizvode i usluge) temeljene na znanju ili visokim tehnologijama, koji su novi ili znatno poboljšani u usporedbi s dostignućima na tržištu. Podržat će se projekti u pred-komercijalnoj fazi za budući razvoj i komercijalizaciju proizvoda/usluga, tehnologija, povećanje proizvodnih kapaciteta povezanih s projektom i povećanje spremnosti poduzeća za investicije.

Raspoloživi iznos sredstava: 141.000.000,00 HRK

Bespovratna sredstva po projektu: 26.500 € - 132.800 € (200.000 – 1.000.000 HRK)

Otvoreni poziv @Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja: 1/6/2022 – 30/6/2023

Projektni prijedlozi podnose se isključivo putem sustava eNPOO

INVENTO Akcelerator (u pripremi)

Namijenjeno timovima/novoosnovanim tvrtkama (do pet godina) čije su inovacije u TRL fazi 5-8, tj. imaju dokazan koncept, ali još nisu komercijalizirani. Program akceleracije INVENTO će provoditi u regiji Južni Jadran i to sa partnerima Razvojna agencija Split – RaST d.o.o., Sveučilište u Splitu, Fakultet ekonomije, poslovanja i turizma, Studentski poduzetnički inkubator, Inkubator za nove tehnologije TROKUT iz Šibenika, Ustanova za razvoj kompetencija, inovativnosti i specijalizacije INOVAcija Zadarske županije i Poduzetnički centar iz Samobora.

Bespovratna sredstva po projektu: 24.800 € (187.500 HRK)

Otvoreni poziv @Hrvatska agencija za malo i srednje poduzetništvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO): 1.1.2023. – 30.6.2025.

Fil Rouge Capital (FRC)

FRC je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj ulaganje u poduzetnike, start-up i  scale-up tvrtke. Njegov investicijski program, koji ima četiri faze, uključuje tvrtke u fazama  inkubacije, akceleratora, seed i praćenja od inkubacije do zrelosti.

U hrvatske startupove i scaleupove do kraja 2023. godine bit će uloženo 42 milijuna eura

Funderbeam

Funderbeam je globalna digitalna platforma za financiranje i trgovanje dionicama koja privatnim investitorima omogućuje ulaganje. Funderbeam i Zagrebačka burza (ZSE) sklopili su joint venture suradnju koja je investitorima omogućila ulaganje u rane faze ulaganja u regiji jugoistočne Europe.

12 hrvatskih startupova prikupilo je više od 6,5 milijuna eura na platformi Funderbeam, a u razne startupove je uložilo više od dvije tisuće hrvatskih građana.

Deep Tech Fond (u pripremi)

Nova regionalna platforma omogućit će ulaganja u istraživačke projekte i zaštitu intelektualnog vlasništva na sveučilištima i istraživačkim institutima u Sloveniji i Hrvatskoj. Fond će pomoći u komercijalizaciji istraživačkih projekata i znanstvenih dostignuća.

Fond od 40 milijuna eura u obliku kapitala i gotovog vlasničkog financiranja za istraživačke projekte u dvjema zemljama počet će s radom 2023. godine.