Hrvatsko finale PowerUp! Challengea održat će se online

EIT InnoEnergy osigurao investicijska sredstva za provedbu PowerUp! Challengea

EIT InnoEnergy, pokretač održive energetske transformacije Europe nastavlja svoj program odabira za ubrzanje i razvoj poslovanja PowerUp! Challenge kako bi pronašao i financirao najperspektivnije startupe te rastuća mala i srednja poduzeća u srednjoistočnoj Europi. Ovogodišnji rekordni broj prijava i nepovoljne ekonomske prilike nastale kao posljedica pandemije COVIDA-19 naglašavaju potrebu za ulaganjima i investicijama u regionalne pothvate kako bi se mogli stabilizirati i rasti.
Na ovogodišnji PowerUp! Challenge EIT InnoEnergyja prijavilo se ukupno 425 tvrtki u ranoj fazi razvoja iz 24 zemlje srednje i istočne Europe. PowerUp! Challenge pobjednicima donosi mogućnosti višemilijunskog ulaganja u njihove inovativne pothvate i pridruživanje EIT InnoEnergy mreži. Otvaraju im se vrata za razne oblike podrške u unapređenju i razvoju proizvoda, izradi pilot projekata, izradi strategije komercijalizacije, predstavljanju na međunarodnom tržištu, kao i mogućnosti rasta te dodatnih izvora financiranja.

Od 425 kandidata koji su se prijavili na PowerUp! Challenge, ove je godine odabran rekordan broj od čak 360 startupova koji će se natjecati za titulu Startupa godine u njihovim matičnim zemljama. Timovi imaju priliku osvojiti novčanu nagradu u iznosu do 65.000 eura ali i mnoge druge vrijedne nagrade ključnih partnera poput Amazon Web Services, Revolut ili SpeedUp Group.

Morali smo donijeti odluku želimo li nastaviti s natjecanjem usprkos posebnim mjerama koje su uvedene diljem Europe s ciljem suzbijanja širenja COVIDA-19.” – rekao je direktor tvrtke InnoEnergy za srednju Europu Jakub Miler. „Odlučili smo nastaviti upravo zbog toga – sve ćemo organizirati online na siguran i odgovoran način. Želimo i dalje podržavati inovativne pothvate kako bismo im pomogli da opstanu, razvijaju se i napreduju u iznimno izazovnom i kompetitivnom okruženju i vremenu. Iako bi se mnogi kanali i izvori na tržištu za njih mogli zatvoriti, uz podršku Europskog instituta za inovacije i tehnologiju ovdje smo kako bi nastavili pružati potporu inovativnim poduzetnicima pomoću financijskih sredstava, prenošenjem znanja i sklapanjem vrijednih partnerstva.”

Pobjednik prošlogodišnjeg izdanja PowerUp! u Hrvatskoj bio je AMPnet, startup koji je razvio platformu koja uspješno rješava izazove s kojim se suočavaju mnoge energetske zadruge, od nedostatka kvalitetnog softwarea za uključivanje klijenata, financiranja obnovljivih izvora energije te za povezivanje s burzom električne energije. Pobjedom na državnom finalu PowerUp! AMPnet je dobio jedinstvenu priliku sudjelovati na prestižnom EIT InnoEnergy Highway akceleratoru čime je osigurao investiciju od 150.000 eura, kao i pristup međunarodnoj mreži preko 460 partnera iz industrije, akademske zajednice i poslovnog svijeta. Mislav Javor, osnivač i CEO AMPnet-a, bit će keynote govornik na ovogodišnjem državnom finalu PowerUp! Challengea u Hrvatskoj.

Finalu će prethoditi dvodnevne radionice na kojima će poduzetnicima biti omogućena kvalitetna priprema uz stručnu podršku mentora koji će im također pružiti smjernice za daljnji razvoj proizvoda i izlazak na međunarodno tržište te ojačati vještine potrebne za predstavljanje javnosti i investitorima. Radionice za poduzetnike kao i finale PowerUp natjecanja organizirani su u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Europskom poduzetničkom mrežom (EEN). HAMAG-BICRO kao partner natjecanja poduzetnicima će predstaviti mogućnosti i koristi koje mogu ostvariti uključivanjem u Europsku poduzetničku mrežu, kao i ostale projekte koje provodi kroz Sektor za razvoj i podršku korisnicima.

Zbog mjera ograničavanja kretanja i okupljanja koje su uvedene s ciljem suzbijanja širenja pandemije COVID-19, a imajući u vidu prvenstveno zdravlje i sigurnost svih sudionika natjecanja, ovogodišnje državno finale PowerUp! Challengea u Hrvatskoj održat će 21. svibnja 2020. godine preko online platforme ZOOM. Gledanje Online finala bit će omogućeno putem live streaming-a , a svi zainteresirani za finale mogu se besplatno registrirati putem linka dostupnog na web stranici PowerUp!
Pobjednik PowerUp Challengea predstavit će se na međunarodnom velikom finalu koje će se održati tijekom Impact ’20 – jednog od najvažnijih gospodarskih događaja u Srednjoj i Istočnoj Europi.