Financijska platforma AMPnet predstavljat će Hrvatsku u finalu najvećeg europskog natjecanju iz područja održivog razvoja i energetike – PowerUp!

AMPnet je sveobuhvatna, white-label financijska platforma za nove i postojeće energetske zadruge, koji rješava izazov s kojim se zadruge suočavaju – nedostatak kvalitetnog softwarea za uključivanje klijenata, za financiranje obnovljivih izvora energije i za povezivanje s burzom električne enrgije.

U organizaciji Invento Capital Partners u Zagrebu je, u okviru LEAP summita, održano državno finale PowerUp! natjecanja, gdje je između devet finalista kao najbolji ovogodišnji hrvatski startup proglašen AMPnet IO d.o.o. s pobjedničkim projektom AMPnet.

Njihova platforma usmjerena je prema energetskim zadrugama, alternativnom modelu prodaje električne energije i financiranja obnovljivih izvora energije, a Mislav Javor iz AMPneta ističe kako je proizvod završen i kako su prvi klijenti na vratima.

„Jako smo zadovoljni natjecanjem koji je organizirao Innoenergy zajedno s Invento Capital Partnerom. Smatramo da su svi timovi imali jako kvalitetne proizvode, ali sretni smo da se žiri uz tako jaku konkurenciju odlučio za nas. Već dvije godine razvijamo proizvod i ova pobjeda je jedan od trenutaka koji potvrđuje da smo na pravom putu”.

Pobjednički tim predstavit će se na Grand finalu u Krakowu 21. svibnja, gdje će se natjecati za vrijedne novčane nagrade od 50.000, 10.000 i 5.000 eura, dok će najboljem projektu biti ponuđeno dodatno ulaganje u iznosu od 150.000 eura i sudjelovanje u prestižnom EIT InnoEnergy Highway® akceleratoru koji pomaže u preobrazbi startupova iz ranih faza razvoja u uspješne poslovne tvrtke. Riječ je o natjecanju u okviru Impact CEE konferencije koja okuplja preko 6000 sudionika, predstavnika inovativne scene iz privatnog i javnog sektora.

„Pobjednik PowerUp natjecanja by Innoenergy, AMPnet, ekipa je koja ima skalabilan produkt. Do sada su pokazali da imaju određene pomake na tržištu, imaju kontakte s potencijalnim kupcima i uspjeli su privući investitore. Znači da im je potreban samo dodatan poticaj kako bi došli do onog stadija da se mogu proširiti na cijelu Europu, a nadamo se u konačnici i na SAD”, izjavio je član žirija Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital).

Tijekom državnog finala devet hrvatskih startupova prezentiralo je svoja inovativna rješenja žiriju, investitorima i predstavnicima medija.

„Iskreno sam oduševljen brojem kvalitetnih projekata. Ovo je bilo jedno od natjecanja gdje su članovi žirija imali težak posao izabrati projekt koji će na pravi način predstavljati Hrvatsku na Grand finalu u Krakowu. Ono što mi možemo kao lokalni partner Innoenergyja u Hrvatskoj je inzistrirati da što više ovih projekata bude financirano od strane Innoenergyja, bez obzira što nisu danas odabrani. Sam projekt AMPnet i tim koji stoji iza projekta pokazao je najviši stupanj spremnosti, razvijenosti projekta i mogućnosti izlaska na tržište“, izjavio je Dalibor Marijanović, osnivač i partner Invento Capital Partners, lokalnog HUB-a zaduženog za podršku natjecanju u Hrvatskoj.

Na ovogodišnje, peto izdanje najvećeg cleantech startup natjecanja, organiziranog od strane EIT InnoEnergyja, prijavilo se gotovo 300 timova iz 24 zemlje središnje i istočne Europe.

Hrvatskom finalu prethodio je dvodnevni intenzivni PowerUp Bootcamp gdje su stručnjaci poput Borisa Goloba i Petera Brunera, timovima održali edukaciju o razradi i unaprjeđenju poslovnog modela te ih trenirali za što bolje predstavljanje projekta  pred peteročlanim stručnim žirijem. Pored toga, održano je i predavanje o intelektualnom vlasništvu te su sudionici dobili korisne savjete ostalih mentora iz raznih područja.

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su: Michał Bajda, predstavnik InnoEnergya, Marija Jerkić ispred Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Mate Knezović iz tvrtke AGRIVI, Stevica Kuharski kao predstavnik Fil Rouge Capitala i Marijan Mrkonjić ispred INA-e.

O EIT InnoEnergy:

EIT InnoEnergy je pokretač inovacija na području održive energije širom Europe.

Podržavamo inovacije i ulažemo u njih u svim fazama razvoja – od učionice do krajnjih kupaca. S našom mrežom partnera gradimo veze diljem Europe, okupljajući izumitelje i industriju, studente i poslodavce, istraživače i poduzetnike, poslovni svijet i tržište.

Djelujemo u tri bitna područja inovacija:

  • Obrazovanju koje pomaže u stvaranju informirane i ambiciozne radne snage koja razumije zahtjeve održivosti i potrebe industrije.
  • Inovacijskim projektima koji povezuju ideje, izumitelje i industriju kako bi stvorili tržišno atraktivne tehnologije koje korisnicima pružaju konkretne rezultate.
  • Uslugama za stvaranje poslova za podršku poduzetnicima i startupima koji svojim inovativnim ponudama unapređuju europski energetski ekosustav.

Povezivanje ovih disciplina povećava učinak svake od njih, ubrzava razvoj tržišnih rješenja i stvara plodno okruženje u kojem možemo prodavati inovativne rezultate našega rada.

InnoEnergy osnovan je 2010., a podupire ga Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT).