Angel Co-investment Fund je zaživio – najbolje rezultate imaju Nijemci i Slovenci

Angel Co-investment Fund

Održana je posljednja konferencija u okviru CE-Connector koji je trajao od travnja.2019 do lipnja 2022. i okupio partnere iz Češke, Njemačke, Poljske, Mađarske, Slovenije i  Hrvatske kako bi zajedno kreirali Angel Co-investment Fund -ACIF.

CE-Connector days , online konferencija, održana je 14. Lipnja 2022. sa fokusom na teme zajedničkog ulaganja poslovnih anđela u ranoj fazi razvoja startupa, a naše sudjelovanje u raspravi sa dionicima inovacijskog ekosustava iz 6EU zemalja bila je jedinstvena prilika za razmjenu iskustava i dobrih praksi u suradnji s predstavnicima javnih institucija.

Cijelu konferenciju možete poslušati na youtube-u 

Dio programa sa okruglim stolom možete pogledati ovdje. 

Iz cjelodnevnog programa izdvajamo još Panel discussion on results, lessons learned and good practices of building co-investments with Ales Pustovrh (Slovenia) and Sieglinde Walz (Germany) .

I dok je teško uspoređivati ove dvije države ipak imaju nešto zajedničko, a to je posložen ekosistem u kojem privatni i javni fondovi zajedno ulažu u startupove.

Ovako to izgleda kada ulažu Nijemci:

Trebalo im je 6 mjeseci da povežu poslovne anđele, startup u koji bi investirali I na kraju javnu instituciju. Najvažnije je bilo dogovoriti strategiju budućih ulaganja I go-to market strategiju. Glavni u ovakvom postavu investiranja je bio lead angel koji je sve organizirao, a sa strane javnih investitora u njemačke startupove su L-Bank Baden-Wurttmberg ili Investitionsbank Berlin te od strane grada mogu dobiti mentoriranje/ akceleracijski program I prostor za rad u nekom od hubova. AEN je u ovoj priči bio poput koordinatora, ali ugovori su se potpisivali direktno između startupova, poslovnih anđela I grada Karlsruhe. Njihov je zaključak da ne treba očekivati od  javnih investicija više od 25%, a da su šanse privatnih ulaganja u startupove 1:15.

U Sloveniji malo drugačija priča. Zanimljivo je za početak istaknuti da u Sloveniji postoji matching program u kojem je uvjet da startup prvo nađe privatnog ulagača, a država mu zatim također ulaže u taj poslovni poduhvat. S obzirom nije bilo puno takvih suradnji sada su osnovali investicijski sindikat Klub20, sa 20 poslovnih anđela koji će ulagati u startupove i koristiti postojeći državni fond.

Suradnja partnera na ACIF (Angel Co-investment Fund) CeConnector će se nastaviti i po završetku ovog projekta osobito u dijelu povezivanja startup-ova s međunarodnim poslovnim anđelima.

O uspješnim pričama koje su nastale kao rezultat zajedničkog djelovanja CeConnector partnera te uz podršku iz raznih udruga, hubova i akceleratora poput INVENTO Capital partnersa, više u sljedećem tekstu.