20 savjeta za uspješno spajanje znanstvenika i poduzetnika te za komercijalizaciju deep-techa

Nakon višemjesečne pripreme na međunarodnoj razini, 11. i 12. studenog je održan Ignition Event na kojem su se stvarali timovi znanstvenika i poduzetnika kako bi zajedno pokrenuli deep-tech start-up i komercijalizirali određenu tehnologiju.  Više od 110 sudionika je bilo na online događanju i to iz Latvije, Estonije, Slovenije i Hrvatske.  Sveukupno je bilo 75 poduzetnika i 10 tehnologija, od čega je stvoreno 12 timova, a sudjelovalo je i 9 Hrvata poduzetnika te 1 znanstvenik iz Hrvatske.

Kako bi poduzetnici i znanstvenici našli zajednički jezik i bili što bolje pripremljeni kreiran je Masterclass na kojem su zasebno pripremljeni pitchevi za tehnologije koje su bile predstavljene poduzetnicima. U sklopu Masterclassa poduzetnici su na radionicama, u timovima, razrađivali poslovne modele stvarnih projekata koje su prezentirali znanstvenici. Prvo su uz pomoć alata Antonets Spider rasčlanili tehnologiju prema dostupnosti i stupnju razvoja pojedinih komponenti, da bi na temelju te analize odredili nekoliko potencijalnih modela monetizacije.

Predstavnici Commercialization Reactora koji ovako nešto organiziraju po 20. put su prvenstveno naglasili kako je važno da su u ovom procesu svi otvorenog uma i srca jer se spajaju dva različita svijeta, a trebaju jedni druge kako bi neka inovacija izašla na tržište i zaživjela.

Na panel raspravama su poduzetnici i znanstvenici koji su sudjelovali na ovakvom događanju prijašnjih godina dijelili savjete:

Za poduzetnike:

Za znanstvenike:

Shvatite ovo kao ozbiljnu igru

Biti pozitivan i entuzijastičan oko komercijalizacije tehnologije

Treba biti fleksibilan u raspravama sa znanstvenicima

Imati na umu da ništa nemate za izgubiti, jer ste puno napravili do sada i to sada treba pokušati podijeliti sa svijetom

Treba znati moderirati pitanja i akcije koje imaju znanstvenici

Vaš je zadatak da jasno objasnite što je novo u toj inovaciji te čemu sve može služiti

Potrebno je biti proaktivan kao poduzetnik

Dati povjerenje timu

Na početku priče dobro shvatiti što se događa i stalno stvarati inicijative

Dopustiti poduzetniku da bude kreativan oko plasiranja tehnologije na tržište i u vođenju tvrtke

Nije svaki novac dobar novac. Pametno birajte kada i od koga ćete primiti investiciju.

 

Budite otvorenog uma i otvorenog srca. Dijelite svoje ideje i pričajte o njima.

 

U drugom panelu su sudjelovali Aleš Pustovrh iz Fil Rouge Capitala Hrvatska, Jakob Gajšek iz Slovenije, Mart Maasik iz Estonije i Ilona Gulchak iz Latvijskog Commercialization Reactora te dali neke dodatne savjetnike za poduzetnike početnike:

  • Svaka zemlja ima neki svoj preseed fond za deeptech, kao što je to u Hrvatskoj Program provjere inovativnog koncepta, no u Latviji sam Commercialization reactor nudi 50.000€ za ovakve timove i projekte kao što su proizašli iz Ignition eventa
  • Složili su se kako danas startupovi trebaju biti puno pripremljeniji u izlaganju pred investitorima i za prijavu na programe, nego je to bilo prije 5 godina. No zato danas postoji puno ovakvih workshopova, natjecanja, ali i hubova koji mogu raditi sa poduzetnicima početnicima – upravo tu najčešće pomaže i INVENTO tim.
  • Važno je imati spreman pitchdeck, znati jednostavno i ukratko objasniti što planiraju raditi sa svojim startupom
  • Investitore najviše zanima može li se stvoriti uspješan biznis i brzo rasti kako bi se u kratkom roku stvorio profit te je upravo taj dio najvažnije prikazati investitoru
  • O spremnosti investiranja kažu da je najbolje pričati sa nekim poduzetnikom/znanstvenikom koji je to prošao, a posao investitora je da odluči u što i kada će investirati, tako da je teško odrediti točan TRL za izlazak na tržište
  • Ukoliko se poduzetnik odluči na grant, važno je odabrani onaj koji najviše odgovara njihovom zamišljenom putu razvoja, jer su različiti Horizont, EIS ili neki treći private/public fund.
  • Za kraj je bitno da se poduzetnik ne osloni samo na grantove, jer se najčešće događa da ne teži brzom rastu na tržištu.  

Sljedeći korak je Ignition Dive Program u kojem ćemo nastojati okupljene timove pripremiti za pokretanje  deep-tech start-upova.